Usluge

ORTODONCIJA

            Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem položaja i odnosa zuba u čeljusti te međusobnog odnosa gornje i donje čeljusti. Pravilan položaj zubne čeljusti  te pravilan odnos gornje i donje čeljusti omogućuju ravnomjeran prijenos žvačne sile, čime se čuvaju i potporno tkivo zuba i sami zubi od preopterećenja, prekomjernog trošenja i propadanja te se umanjuju ili kompletno uklanjaju problemi u čeljusnom zglobu.

            Ne postoji dobna granica za ortodontsku terapiju i nošenje fiksnog ortodontskog aparata

Prvi pregled: trebao bi biti do 7. godine zbog mogućih poremećaja rastu i razvoju čeljusti, nicanju zubi, preranog gubitka mliječnih zubi.

 

Mobilni ortodontski aparat

-       mogu biti monomaksilarni (aktivne ploče) samo za jednu čeljust ili bimaksilarni (aktivator i bionator) za obje čeljusti

 

-       Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije, koja započinje u ranoj dobi i kojom ispravljamo položaj čeljusti. Nakon toga u drugo fazi se postavlja fiksni aparat kojim korigiramo položaj zuba i završavamo terapiju.

-       Mobilnim aparatima  se ne mogu pravilno ispraviti jako rotirani ili nagnuti zubi te zubi koji su nikli na krivom mjestu. Njih pacijenti mogu sami staviti i izvaditi iz usta. Za uspjeh terapije izuzetno je važna suradnja pacijenta, tj. mora se nositi 14 do 16 sati dnevno.

 

Fiksni ortodontski aparat

-       sastoji se od bravica zalijepljenih za zube, prstenova ili tubica koji se postavljaju na kutnjak i metalnih žica koje pomiču zube

-       bravice mogu biti:

  • konvencionalne – vežu se za žicu pomoću elastičnih ili žičanih vezilica
  • samoligirajuće -  koje imaju u sebi ugrađeni mehanizam (vratašca) kojima se žica drži u bravici.

Samoligirajućim se lakše održava higijena, bolja je i brža terapija zbog manjeg otpora koji nastaje između žica i bravice

Zbog svojih mehaničkih svojstava, ove bravice smanjuju broj posjeta ordinaciji i skraćuju ukupnu dužinu trajanja terapije

  • u našoj ordinaciji upotrebljavano suvremene tehnike DAMON i In  – Ovation sistem.

 

-       osim ove osnovne podjele na konvencionalne i samoligirajuće bravice, postoji naravno i podjela na metalne i estetske bravice (keramičke i plastične)

fiksni aparat na zube postavlja isključivo specijalist ortodont i njih pacijent ne može sam skinuti.

RETENCIJA

            Nakon aktivne ortodontske terapije tj. nakon skidanja fiksnog aparata obavezno je nositi retencijske naprave. Svrha tih naprava je je zadržati zube u dobivenom položaju dok ne završi rast. Tijekom ortodontskog pomaka resorbira se tanki sloj kosti oko zuba čija je uloga stabilizacija zubi u koštanom ležištu  – alveoli. Nakon skidanja aparata kost se ponovo stvara i taj proces stabilizacije traje oko godinu dana.

            Retencija je fiksna i mobilna


            Mobilne retencije su mobilne ploče za gornju i donju čeljust ili retajneri koji su potpuno prozirni

            Fiksna retencija su žice koje se lijepe s unutarnje plohe gornjih i donjih prednjih zubi.

            Najbolje je kombinacija u kojoj imate i mobilni i fiksni retajner jer su zubi živo tkivo i pomiču se cijelog živora, posebno prvih 12 mjeseci nakon skidanja aparata.

            Nakon skidanja aparata Vi brinete o svojim zubima i postignutom rezultatu terapije. Ukoliko se ne budete pridržavali uputa o retenciji, velika je vjerojatnost recidiva.

HIGIJENA

           

            Zube treba četkati nakon svakog jela.

            Zubi koji imaju bravice se teže očiste i povećano je zadržavanje hrane što dovodi do karijesa i upale desni. Ako prilikom četkanja vidite krv znači da je zubno meso upaljeno i da ga treba još jače četkati. Četkanje mora biti redovito i efikasno.

            Za čišćenje teže dostupnih mjesta možete koristiti posebne ortodontske četkice, zubne tuševe i vodicu za ispiranje usta.